Euro-středomořské partnerství na počátku 21.století - Bureš, Jaroslav
Na viedenskom zasadnutí Európskej rady v roku 1998 boli vybrané štyri regióny vhodné pre formulovanie spoločnej stratégie EÚ: Rusko, Ukrajina, západný Balkán a stredomorský región. Formulovanie spoločnej stratégie EÚ voči Stredomoriu bolo od samého začiatku komplikované značnou heterogenitou a veľkosťou.