Legislatíva organizovania zájazdov na Slovensku sa priblížila pravidlám v EÚ - Janků, Jana
V októbri 2001 vstúpil do platnosti nový zákon č. 281/2001 Z.z. o zájazdoch, podmienkach podnikania cestovných kancelárií a cestovných agentúr. Slovensko sa priblížilo pravidlám EÚ. Práva klientov a povinnosti cestovných kancelárií. Problematické body zákona. Sprievodcovia musia mať osvedčenie o vzdelaní získanom v akreditovanej vzdelávacej ustanovizni.