SR nedosahuje ani polovicu priemerného produktu Európskej únie - Hajšel, Robert
Až dvadsať rokov potrvá Slovensku, kým sa v hodnote HDP na obyvateľa podľa parity kúpnej sily dostane na úroveň 75 perc. HDP dnešnej EÚ. Slovensko sa musí sústrediť na dosiahnutie vysokého, ale trvalo udržateľného hospodárskeho rastu a na zníženie priepasti v HDP na obyvateľa medzi SR a EÚ. Rozšírením EÚ klesne priemerná úroveň HDP na obyvateľa v EÚ. Základom hospodárskeho rastu sú štrukturálne reformy, ktoré sú nákladné, ale nevyhnutné. SR a zavedenie eura.