Umelci vykonávajúci iba umeleckú činnosť (t.j. SZČO) na základe vyhlásenia a odvody do fondov od 1. júla 2001 - Macková, Zuzana
Pojem samostatne zárobkovo činných osôb vykonávajúcich činnosť podľa autorského zákona. Umelci (SZČO) vykonávajúci iba umeleckú činnosť alebo inú tvorivú činnosť na základe svojho vyhlásenia (už pred rokom 2001) s príjmom vyšším ako 100 000 Sk a s príjmom nižším ako 100 000 Sk. Nemocenské poistenie a dôchodkové zabezpečenie. Zdravotné poistenie. Poistenie v nezamestnanosti.