CRM - úplná novinka, nebo jiný stupeň péče o klienta? - Pavlů, Dušan
Vytváranie základov pre komplexnú starostlivosť o klienta. Prieskum názorov zákazníkov firmy ProMoPro - českého najväčšieho poskytovateľa kongresových služieb. Údaje o vzťahu klientely a dodávateľskej firmy.