EÚ bude pomoc novým členom dávkovať iba postupne - Hajšel, Robert
Slovensko a ďalšie kandidátske krajiny nebudú hneď po vstupe dostávať prostriedky, ktoré by im ako členom podľa terajších pravidiel prináležali. Príjmy týchto krajín sa budú zvyšovať postupne a tomu budú zodpovedať príspevky týchto krajín do rozpočtu únie. Otázka priamych platieb novým krajinám a to zvlášť v oblasti poľnohospodárstva.