Dynamický variant DEA analýzy na hodnotenie prognóz - Sojka, Jozef
Aplikácia DEA analýzy (Data Envelopment Analysis) na makroúrovni - hodnotenie prognóz ekonomiky z hľadiska strednodobého a dlhodobého. Posudzovanie efektívnosti prognóz. Proces reprodukcie rozdelený na štyri časti, v ktorých sa posudzuje efektívnosť: reálna časť - vyjadrená prostredníctvom národných účtov, fiškálna časť - vyjadrená prostredníctvom príjmov a výdavkov štátneho rozpočtu, monetárna časť - vyjadrujúca masu peňazí v obehu, platobná bilancia - vyjadrená prostredníctvom inkás a platieb. Príslušná metodológia dokáže jednotlivé prognózy za určité obdobie zhodnotiť a porovnať.