Slovensko má ombudsmana v ústave, v živote stále chýba - Reiselová, Eva
Ombudsman - verejný ochranca práv. Pôsobenie ombudsmana v Európe a vo svete. Rakúsko má napr. troch ombudsmanov. Zákon týkajúci sa ombudsmana je účinný od 1.1.2002, poslanci sa však nezhodli na vhodnej osobe. Dlhé diskusie okolo ochrancu verejných práv. Kandidátov na ombudsmana SR bolo päť, jeden sa vzdal, na ostaných sa parlament nezhodol. Budú sa konať nové voľby ombudsmana.