Loajalita zákazníků - předpoklad úspěšného obchodu - Ostrožná, Jana
Človek v podnikateľských aktivitách. Proces vývoja českého zákazníka. Loajalita zákazníkov. Význam dlhodobých vzťahov a zabezpečovanie loajality zákazníkov. CRM - riadenie vzťahov so zákazníkmi. Prínosy CRM.