Akú úlohu má plniť štát pri poskytovaní služieb formálneho vzdelávania? (pohľad ekonomickej teórie) - Čaplánová, Anetta, 1967-
Vzdelávanie ako verejný statok. Samuelsonove chápanie verejných statkov. Rozdiely medzi bežne zaužívanými predstavami o poskytovaní služieb formálneho vzdelávania a mierou štátnej intervencie odporúčanej ekonomickou teóriou ekonómiou vzdelávania najmä z hľadiska kritéria ekonomickej efektívnosti fungovania spoločnosti.