Labour productivity as a factor of sustainable economic development of the CR agriculture - Bervidová, Ludmila
Efektívnosť využitia práce ako výrobného faktora je hodnotená úrovňou produktivity práce. K vyjadreniu jej úrovne sú použité rôzne ukazovatele. Pri použití ukazovateľa hrubej poľnohospodárskej produkcie na jedného pracovníka produktivita práce rastie a to i napriek poklesu produkcie. Faktorom rastu je klesajúci počet pracovníkov. Pri použití ukazovateľa pridanej hodnoty na jedného pracovníka, resp. na 1 Kč nákladov na pracovnú silu, produktivita práce klesá. Faktor trhu produktivitu práce znižuje. Výsledky z riešenia výskumného zámeru "Efektívna integrácia českého agrárneho sektora v rámci európskych štruktúr - predpoklad trvale udržateľného rozvoja".