Univerzity technického směru a "odliv" odborníků (braindrain) - Healey, Robin
Získavanie pracovných povolení pre určitých špecialistov z oblasti informačných a komunikačných technológií z krajín strednej a východnej Európy. Silnejúca migrácia odborníkov pred vstupom Českej republiky do EÚ. Nazeranie vysokých škôl na zamestnanie absolventov v zahraničí. Problém úniku mozgov (braindrain). Prístup vysokých škôl k odchodu odborníkov.