Národná identita a hodnoty spoločnosti
Z Prognózy rozvoja Slovenska do roku 2010, ktorú pripravili pracovníci SAV. Z histórie štátu a národa. Štátnoobčianska a národná kolektívna identita. Skupinové identity. Historické aspekty SR: 1. periférna poloha, 2. skúsenosti z integrácie do nadnárodných štátov, 3. deformácie slovenskej spoločnosti v období modernizácie, 4. kultúrna a ekonomická zaostalosť a komplex druhoradosti. Problematika vzniku moderného slovenského národa. Pocit národnej hrdosti.