Mobilita pracovnej sily je pozitívnym prvkom na medzinárodnom trhu práce - Reiselová, Eva
Európska sociálna charta, ratifikovaná SR v r. 1998, patrí k základným dokumentom, ktoré by mali zaručovať dôstojný život a prácu. Európsky zákonník sociálneho zabezpečenia je druhou normou. Vláda SR zatiaľ nesúhlasila s jeho podpísaním. Rovnaké podmienky pre všetkých legálne imigrujúcich pracovníkov. Pre Slovákov je najzaujímavejšie Česko.