<The> Reasons for creation of agricultural sales organizations - Tvrdoň, Oldřich
Transformáciou poľnohospodárskych objektov vznikli nové vlastnícke vzťahy v rezorte poľnohospodárstva a potravinárstva. Poľnohospodári začali zakladať obchodné organizácie špecializované, príp. univerzálne na predaj poľnohospodárskych produktov. Právna forma týchto organizácií je družstvo, alebo akciová spoločnosť. Článok analyzuje opodstatnenosť vzniku týchto organizácií nielen na strane poľnohospodárskej produkcie ale i na strane nákupov vstupov potrebných pre poľnohospodársky výrobný proces. Jednou z týchto organizácií je Agropork-družstvo so sídlom v Brne špecializované na nákup a predaj ošípaných, hovädzieho dobytka a hydiny.