Commodity chain and strengthening of the agro-food sector competitiveness - Blažková, Ivana
Rastúca konkurencia núti firmy v agrobiznise hľadať možnosti posilnenia konkurencieschopnosti, ktorá je stále viac determinovaná schopnosťou vytvoriť úspešnú pozíciu v rámci komoditných vertikál, preto dochádza k rozvoju rôznych foriem prepojenia ako napr. vertikálnej integrácii, prípadne koordinácii. Práca podáva prehľad potenciálnych prínosov a rizík týchto foriem prepojenia s ohľadom na špecifické trhové a produkčné charakteristiky potravinového reťazca. Problematika je prezentovaná na komoditnej vertikále výroby pekárenských a cestovinárskych výrobkov v Českej republike.