Factor conditions of the viniculture and wine sector in the EU member states, in the Czech Republic and in the selected cadidate countries - Škorpíková, Andrea
Príspevok je zameraný na analýzu faktorov ovplyvňujúcich konkurencieschopnosť vinohradníckeho a vinárskeho odvetvia. Príspevok vychádza z hypotézy, že konkurencieschopnosť daného sektora môže byť ovplyvňovaná okrem iného špecifickými národnými podmienkami definovanými v tzv. Porterovom diamante. Práca sa zaoberá faktorovými podmienkami ako sú celková plocha viníc, priemerný výnos hrozna na hektár, celková produkcia vína a jeho spotreba. Porovnanie vybraných národných podmienok je prevedené v rámci členských krajín EU a kandidátskymi krajinami s dôrazom na Českú republiku.