Výšku dotácie štátu na vysoké školy ovplyvňuje počet študentov - Reiselová, Eva
Financovanie vysokých škôl patrí pod Ministerstvo školstva a financovanie základných a stredných škôl prešlo od r. 1997 pod Ministerstvo vnútra SR. Najväčšiu položku v rozpočte tvoria už tradične vysoké školy. Výkonové financovanie. Pri prideľovaní financií rozhoduje počet poslucháčov a náročnosť štúdia. Externí študenti dostávajú menej. Rast zahraničných grantov.