Nezbytnost měření studijního výkonu - Komenda, Stanislav
Merať a hodnotiť objektivitu, reliabilitu a validitu merania - to je program, ktorý nemôže žiadna vedecká disciplína, nárokujúca si právo na takéto označenie, trvale ignorovať bez toho, že by riskovala svoju dobrú povesť. Platí to i v pedagogike. Meranie študijných výkonov na mnoho spôsobov. Didaktický test ako nástroj merania vedomostí. Tri základné funkcie diagnostiky (merania) študijného výkonu - didaktická, vyhodnocovacia a rozhodovacia.