Selected problems of the Slovak foreign agri-food trade - Šimo, Dušan
Nepriaznivý vývoj zahraničného agropotravinárskeho obchodu v období rokov 1999-2001 v SR. Zvýšenie záporného salda aj pri komoditách, ktoré sú označené ako nahraditeľné. Ide o komodity, pre ktoré sú vhodné prírodné podmienky pre ich výrobu. Príspevok analyzuje vybrané nahraditeľné agrokomodity v kilogramových cenách. Štúdia poukazuje, že za sledované obdobie kilogramové ceny pri dovoze majú klesajúci trend a pri vývoze narastajúci trend. Vyššia cena pri vývoze je dôsledok pridanej hodnoty a tým vyššieho úžitku.