Mcdonaldizácia v cestovnom ruchu - Bezák, Branislav
Mcdonaldizácia ako jeden z najvýznamnejších megatrendov našej doby (Ritzer, G.). Z empirickej analýzy úspechov spoločnosti a z teoretických podkladov racionalizačnej tézy odvodzuje Ritzer štyri prvky mcdonaldizácie. 1. Efektivita (effectivity). 2. Hodnotiteľnosť (calculability). 3. Predpovedateľnosť (predictability). 4. Kontrola (control).) Postmoderné rozšírenie mcdonaldizačnej tézy. Mcdonaldizovaný voľný čas. Mcdonaldizácia múzeí. Zhrnutie.