Zahraničný agrárny obchod Slovenskej republiky komodity obilniny - Šimo, Dušan
Cieľom príspevku je analyzovať zahraničný obchod hospodárskej skupiny obilniny, ktorá má v štruktúre rastlinnej výroby najvýznamnejšie postavenie. Zahraničný obchod sa sledoval za roky 1999, 2000 a 2001 a vyvíjal sa nepriaznivo z hľadiska záporného salda. Prekonanie nepriazne poveternostných vplyvov, dôraznejší prístup štátnej sféry v oblasti podpory predaja, ochrana pred nadmernými dovozmi nahraditeľných komodít ako i podpora exportu a ďalšie aktivity by mohli prispieť k zníženiu nepriaznivej zahraničnej bilancie nahraditeľných komodít v zahraničnom obchode Slovenska.