Počet spoločných obecných úradov rastie pomaly - Reiselová, Eva
Pomalý nárast spoločných obecných úradov. Ich význam sa však zvyšuje prechodom nových kompetencií. Priveľké rozdrobenie úradov by stratilo ich zmysel. Napr. združenie ich financií by pomohlo obciam najmä v čase havárií. Samospráva sa obáva najmä stavebného konania. Spoločné úrady by mali byť efektívnejšie.