Přínos českých zemí Evropě a světu (trvale udržatelný rozvoj a jeho kořeny v českých zemích) - Rynda, Ivan
Tradícia cielenej a premyslenej ochrany prírody a životného prostredia patrí v Čechách k najstarším v Európe i vo svete. Niektoré formy ochrany prírody od čias Karola IV. až po 19. storočie.