Štát je tiež dedičom, a teda aj daňovníkom - Mäsiarová, Terézia
Podľa Občianskeho zákonníka dedičom môžu byť fyzické osoby, právnické osoby alebo štát. Okrem dedenia môže štát prevziať majetok v rámci dedičského konania, ktorý nikomu inému nepatrí. Štát nie je dedičom a ani daňovníkom. Ak štát dedí zo závetu, je daňovníkom. Štát je od dane z dedičstva oslobodený.