Oprávnenie štátu obmedziť ľudské práva - Šmihula, Daniel
Štát ako možný porušovateľ i ochranca ľudských práv. Mocenská nadradenosť štátu. Strata tejto nadradenosti a s tým spojená strata schopnosti byť garantom ľudských práv. Oprávnenie štátu používať málo demokratické prostriedky tam, kde nie je mocensky dominantným subjektom. Nutnosť silnej štátnej moci na zabezpečenie vysokej úrovne ľudských práv. Možnosti pozastavenia účinnosti niektorých článkov medzinárodných zmlúv o ľudských právach a základných slobodách. Preceňovanie významu občianskej spoločnosti a neprimeranosť zjednodušeného antietatizmu. Boj proti organizovanému zločinu.