<The> Changes of the agribusiness impact on the competitive environment of agricultural enterprises - Bečvářová, Věra
Príspevok vychádza z poňatia dopytovo orientovaných vzťahov v rámci potravinových reťazcov. Analyzuje ekonomické prejavy rastu trhovej sily na strane dopytu, dôsledky vo vývoji trhových vzťahov ako i zmeny v účinnosti regulačných zásahov v komoditných reťazcoch v rámci agrárnej politiky. Upozorňuje na rast konfliktu medzi regulačnou/agrárnou politikou a trhovou silou odvetví vstupu, odvetví spracovateľského priemyslu a zvášť obchodu. Charakterizuje ekonomické prejavy rastu trhovej sily na dopytovej strane vertikály a ich vplyv na zmeny v účinnosti regulačných stabilizačných zásahov agrárnej politiky.