Analysis of the yield milk effect on the economics of milk production - Kopeček, Petr
Analýza závislostí medzi úrovňou dojivosti a ekonomickými výsledkami chovu dojníc. Cieľom analýzy bola optimalizácia výroby mlieka vyjadrená prostredníctvom nákladovej funkcie. Posúdením uvedených závislostí bola zaznamenaná tendencia rýchlejšieho rastu dojivosti oproti nákladom na trhové mlieko na kŕmny deň dojnice. Na základ nákladovej funkcie bol vyjadrený maximálny zisk na liter trhového mlieka, maximálny objem zisku na dojnicu za rok a interval ziskovosti výroby mlieka v roku 2000 v poľnohospodárskych podnikoch Českej republiky.