Regulatorně stanovené postupy pro odhad očekávaných ztrát v ČR (a jejich vztah k regulatorně stanoveným postupům pro odhad ztrát neočekávaných) - Kobzová, Lucie
Pri riadení úverového rizika rozoznávame tzv. očakávanú a neočakávanú stratu. V závislosti od druhu strát rozlišujeme rôzne spôsoby krytia rizika týchto strát. Pre účel pokrytia očakávaných strát by banka mala vytvárať opravné položky, a to vo výške odhadu očakávanej straty. Proti neočakávanej strate sa banka kryje svojím kapitálom.