Oceňovaniu ložísk sa bránia predovšetkým ťažobné firmy - Hirman, Karel
Slovensko má podrobne zmapovaný objem geologických zásob surovín, ale nepozná ich hodnotu. Poplatky za vyťaženú surovinu sú podstatne nižšie ako v krajinách EÚ. Slovenská vláda doteraz neprijala surovinovú politiku. Chýba surovinová stratégia. Nízke poplatky za vyťažené suroviny. Neznáma cena zásob surovín. Sporné oceňovanie.