Francúzsko-nemecký tandem ovládol debatu o európskej ústave - Baťo, Rado
Nemecko a Francúzsko sa považujú za motor integrácie EÚ. Európu viedli k menovej únii a chcú zastrešovať aj prípravu novej, rozšírenej EÚ. Spoločný návrh o budúcej podobe európskych inštitúcií a debaty o príprave európskej ústavy, ktorá vzrušila partnerov v EÚ. Návrh dvojitého prezidentstva - neznáme kompetencie. Rozdielne názory členov EÚ.