Analysis of the basic characteristics of demographic development in an urban, suburban and provincial district in the Czech Republic - Dufek, Jaroslav
Analýza a porovnanie základných demografických charakteristík vybraných okresov Juhomoravského kraja a mestského regiónu Brno a vidieckeho regiónu Břeclav v období rokov 1990-2000. V metodike sú popísané použité ukazovatele. Všeobecne platí, že sa predlžuje dĺžka života, rastie podiel produktívnej časti obyvateľstva a výrazne klesá podiel zložky predproduktívnej, klesá úroveň väčšiny demografických kategórií. Výsledky ukazujú, že väčšina ukazovateľov sú si vidiecky a prímestský región podobné ako z hľadiska úrovne ukazovateľov, tak i z hľadiska populačného vývoja.