Na podnikateľské poskytovanie úverov majú banky zo zákona monopol - Hodor, Radoslav
V r. 2002 fungovali tzv. nebankové subjekty, ktoré bez bankovej licencie vykonávali bankovú činnosť. Prijímali od verejnosti vklady, za ktoré poskytovali vysoké úroky. Po ich krachu ešte stále existujú subjekty, ktoré bez licencie poskytujú úvery či okamžité pôžičky bez ručiteľa, čo je protiprávne. Takéto pôžičky a úvery poskytujú najmä eseročky a živnostníci. Nedokonalosť legislatívy.