Základné problémy a trendy slovenskej ekonomiky a základné otázky jej ďalšieho otvárania v podmienkach prípravy na vstup do Európskej únie - Filip, Jaroslav
Dôležité príčiny problémov otvárania sa ekonomiky SR. Nutnosť kompletnej analýzy problémov. Význam vládnej hospodárskej politiky v trhovej a čoraz viac sa otvárajúcej ekonomike. Otváranie sa trhovej ekonomiky vo svetle pravidiel a zákonitostí pohybu ekonomického komplexu.