Regionální spolupráce v Evropě
Jeden zo základných princípov európskeho integračného procesu je pomoc menej rozvinutým oblastiam Európskeho spoločenstva. Pomocou cielenej regionálnej politiky sa snaží Európska únia kompenzovať negatívne dôsledky integrácie spojenej napríklad s nutnosťou reštrukturalizácie zastaralých priemyselných odvetví v niektorých oblastiach, zmiernenie dôsledkov spoločnej poľnohospodárskej politiky, ktorá zvýhodňuje štáty s menej rozvinutejším poľnohospodárstvom. Príležitosti a úskalia severnej dimenzie Európskej únie. Benelux - spoločné a rozporné záujmy. Višegrádska spolupráca. Spolupráca pobaltských štátov.