Starostlivosť o zákazníka v cestovnom ruchu na Slovensku - Gúčik, Marián
Zdokumentovanie výsledkov auditu náhodne vybraných podnikov cestovného ruchu na Slovensku z hľadiska ich starostlivosti o zákazníka. Predstavenie základných prvkov podnikovej stratégie starostlivosti o zákazníka.