Tabuľkové platy by z verejnej správy mali miznúť - Horníková, Zuzana
Princípy zamestnávania vo verejnom sektore treba viac priblížiť podmienkam v súkromných firmách. Verejný sektor trpí prezamestnanosťou a nízkou konkurencieschopnosťou. Odmeňovanie je nepružné a málo motivujúce. Právomoci pre samosprávu. Úprava systému odmeňovania vo verejnej správe na spôsob súkromného sektora. Zoštíhlenie, zlacnenie a zfunkčnenie verejného sektora.