Slovensko je zatiaľ na míňanie eurofondov pripravené najhoršie - Začková, Katarína
Európska komisia vyčíta Slovensku nízku úroveň programovania využitia štrukturálnych fondov. Slovensko je najmenej pripravená krajina na čerpanie eurofondov. Môže sa stať, že Slovensko sa zbaví šance čerpať z eurofondov už pred vstupom do EÚ, čo môže ovplyvniť vývoj aj do budúcnosti. Oneskorené kontrakty. Podľa J. Figeľa nie všetci, ktorí koordinujú predvstupovú pomoc aj štrukturálne fondy, pochopili zmysel európskej finančnej pomoci.