Kohézne a štrukturálne fondy únie - Fidrmuc, Jaroslav
Ispa, Sapard, Phare - pomoc drobným a stredným podnikateľom vidieka. V súčasnom období sa fondy EÚ využívajú len na 15-20 perc. Na Slovensku sa najviac využíva Ispa, osobitne v časti vyčlenenej EÚ pre sektor životného prostredia. Najhoršie sa uplatňuje fond Sapard. Modernizácia výroby. Fondy EÚ môžu využiť len životaschopné podniky.