Hodnocení sankčního režimu OSN proti Iráku - Bureš, Jaroslav
Podnet k uvaleniu sankcií OSN proti Iraku dala iracká agresia v roku 1990. Irak bol považovaný za agresora a narušiteľa mieru v súlade s článkom VII Charty OSN. Po skončení vojenských akcií proti Iraku v roku 1991 bola prijatá rezolúcia Rady bezpečnosti OSN č. 687, označovaná za "matku všetkých rezolúcií", ktorá stanovila sériu podmienok a po ich splnení Irakom by mali byť sankcie zrušené. Humanitárny aspekt sankcií. Medzinárodná kampaň za zrušenie sankcií. Sankčný režim a vnútropolitická situácia. Finančné a ekonomické dopady sankcií. Hodnotenie sankcií.