Vznik národnej banky Slovenska výsledok dlhej cesty k národnej suverenite - Hlavatý, Egon
Založenie Národnej banky Slovenska v roku 1993 - historický krok vo vývoji slovenského bankovníctva. Pokusy o vytvorenie federatívneho menového systému. Impulzy k menovej svojbytnosti v 90-tych rokoch a prekážky ich realizácie.